Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας

Language Selection

Greek Greek

Επισκέπτες

Σήμερα: 0

Χθές: 25

Εβδομάδα: 81

Μήνας: 580

Συνολικά: 36878

Currently are 15 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Αρχείο Άρθρων

booked.net

Ακολουθείστε μας

FaceBook ΠΛΠΠ

QR-Code Ιστοσελίδας

Απαντώντας στo αίτημα της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής σεμιναρίου του CERN, που αφορά σε επιμόρφωση μαθητών/τριών στο CERN, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 57/10-12-2020 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνεται η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος για μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2020-2021.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN, μέσω του προγράμματος HSSIP (High School Students Internship Programme), δίνει τη δυνατότητα σε νέους/ες μαθητές/τριες από έξι προσκεκλημένες χώρες ετησίως (για το έτος 2021 περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) να εργαστούν οι ίδιοι/ες στο περιβάλλον του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου-CERN. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εκπαίδευση αφορά 24 μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου όλης της χώρας, οι οποίοι/ες θα έχουν κλείσει τα 16 χρόνια μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 και μεγαλύτεροι/ες, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας, τον Σεπτέμβριο 2021 και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων (από 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021). Οι μαθητές/τριες θα επιλεγούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θα συνοδεύονται από δύο συνοδούς καθηγητές/τριες οι οποίοι/ες επίσης θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια. Επισυνάπτεται έγγραφο της Επιτροπής με αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία επιλογής. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών.
  2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  3. Οι διαδικασίες προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο CERN να γίνονται εκτός του διδακτικού ωραρίου. Η οργάνωση της προετοιμασίας και της μετάβασης των μαθητών/τριών στο CERN να γίνει με ευθύνη της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής του CERN.
  4. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
  5. Να μην προκύπτει από τις παραπάνω δράσεις με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
  6. Η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού που θα διανεμηθεί στους μαθητές που θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις του CERN να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.
  7. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στην κα. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και στην ιστοσελίδα https://hssip.web.cern.ch/.
Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Συν.: Ένα (01) ηλ. αρχείο.
Με εντολή Υφυπουργού
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

Attachments:
Download this file (CERN.pdf)Έγγραφο CERN[ ]159 kB